Newsfeed

Kiku Latte: Straight from the Land Of The Rising Sun…..

Kiku Latte - Stories

Kiku Latte is a Japanese progressive flute rock band that paints fantastic scenes.

Straight from the Land Of The Rising Sun, the first marvellous full-length by Kiku Latte (ex-Cichla Temensis) on AMS Records! Born in 2006 as Cichla Temensis as an instrumental prog-rock trio, they released two EPs in their early years, Another Triangle (2007) and Affine Space (2009), two works driven by bassist Takumi Kokubu’s energy and technique.

After the 2012 break-up, the same bass player brought this mysterious ensemble back to life as a quintet, with a completely renewed line-up that now includes a keyboardist and a guitarist. After a third EP, Fantasia, released in 2019, the band changed their name to Kiku Latte and finally made their full-length debut with Stories.

Compared with the previous releases, this record shows a remarkable maturity and artistic growth; the compositions, structured with various rhythm changes but perfectly balanced, reach here a higher level than the past, where the drums and bass lines intertwine with guitar and keyboard textures, providing adequate support for the lead flute melodic line. “Stories” is therefore a variegated progressive rock album, that combines melody and classical music through jazz, rock and funk, and ends in glory with the cover of House Of The King, a heartfelt tribute to Focus, one of the main sources of inspiration of the Japanese band.

1.Prologue

2.Puppets

3.Blanketed in Morning Fog

4.The Maze

5.My Story

6.The Encounter Suite

7.Astral Wind

8.Turquoise Wind

9.Muzaki

10.House Of The King (Focus cover)

In short, a wonderful full instrumental album for the lovers of classic prog-rock, filled with fantastic flute work!

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7129 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*