Newsfeed

Noisecide: First encounter from Paraguay…..

Noisecide - Falling Upwards

Noisecide is my first encounter with a band from Paraguay, and it is a pleasant acquaintance with talented musicians. The single Falling Upwards lasts around four minutes and sits at a steady 120bpm. The track commences with a thirty-two-second intro that sets the tone for the vocal line. The vocal color is stylistic and emotive; seamlessly synchronizing with the intense vibe of the instrumental accompaniment. The foundational bass, distorted electric guitars, steady percussion and electronic elements combine to provide the perfect platform for the vocal.

The use of a pitch-shifted/effected vocal during instrumental sections and the hook, check out 1:33 to 1:37, adds depth and creative flair to the overall sound without detracting from the flow of the main melodic progression. The contrast between the sung verses and the powerful intensity of the hook-line delivers just the right amount of dynamic diversity to ensure that this track is engaging from start to finish. By the time ‘Failing Upwards’ draws to a close, you’ll find yourself caught up in the hypnotic vibe of the single and in need of hitting that repeat button for another listen.

From the well-balanced production and creative instrumentation to the impressive vocal performance, fans of Noisecide, as well as those who appreciate new music, will definitely want to hear this single. Make sure you follow Noisecide on social media to keep up to date with upcoming releases and performances!

Noisecide is a rising industrial/alternative metal band that burst onto the streaming scene in 2020. Inspired by technology, life, and the future, the Paraguay-based band honed their craft for songwriting since their formation and have quickly had a significant impact on the music scene. Although they receive creative inspiration from a number of styles, Noisecide combines a variety of compositional elements to form their unique sound.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

1 Comment on Noisecide: First encounter from Paraguay…..

  1. Excellent review, great band, great song!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*