Newsfeed

Seventh Dimension: With ambient ballads, heavier metal and everything in between…..

Seventh Dimension – Black Sky

Seventh Dimension is a 5-piece progressive metal band. The music is mainly inspired by the progressive rock/metal scene and has much variation in style. Ambient ballads, heavier metal and everything in between. There are many songs containing stories, with characters going through different experiences, reflecting visions, dreams or containing messages about life, emotions, philosophies and more. The album Black Sky was released 18 June via Corrupted Records.

After the successful ambitious double-CD concept album that was the band’s third album The Corrupted Lullaby, Seventh Dimension has this time chosen to go the opposite direction to contrast their previous release.

Influenced by bands such as Dream Theater, Opeth and Symphony X, Seventh Dimension has this time aimed for an aggressive album packed with their heaviest side so far.

To deviate from some of their old habits, most of the songs bring a punch right from the get-go and maintains its heaviness throughout the song. This doesn’t mean that the album is nothing but heaviness, however, as there are a couple of tracks that will bring things down to give the album some dynamics and moments to breathe.

There are also a couple of songs that mix this new direction with the classic storytelling style of the band, elevating some of the main themes of the album. But aside from some of the fictional stories on the album, we also find some of the most personal lyrics from the band so far. It is a new, fresh, and dark set of themes added to the library of Seventh Dimension’s growing repertoire.

Line-up:

Luca Delle Fave – Guitars

Rikard Wallström – Bass

Marcus Thorén – Drums

Erik Bauer – Keyboards

Nico Lauritsen – Vocals

Track List:

    Premonition

    Bad Blood

    Kill the Fire

    Resurgence

    Falling

    Black Sky: Assembly

    Black Sky: Into the Void

    As the Voices Fade

    Incubus

Album credits:

Produced by Luca Delle Fave & Anthony Berlin

Guitars & back vocals recorded in Tokyo, Japan

Additional instruments recorded in Stockholm, Sweden

Additional percussion and vocals recorded at Milk Studios, Norrköping, Sweden

Engineered by Seventh Dimension & Anthony Berlin

Mixed & mastered by Anthony Berlin at Anthony Berlin Studios

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*