Newsfeed

Ohmwork: Loud and bombastic with an attitude of take no prisoners!

Ohmwork - Pareidolia

Ohmwork is a power trio from Tromsø, and Tromsø is in Norway called The Nordic Paris. Norway’s Ohmwork return with their fifth album Pareidolia, perhaps their most progressive and diverse album to date. Written by guitarist/vocalist Anders L. Rasmussen and bassist Helge Nyrud, a long-lasting and well-oiled partnership that always revealed a constant desire to push musical boundaries and merge different genres.  On the new album, the duo wanted to give more variety and contrast to the songs, experimenting with different guitar tones, including more acoustic guitars and mellotron to contrast with the more heavy and crushing guitar riffs.

Employing the services of drummer Einar Petersen from death-metal band Deception, Pareidolia was recorded at the renowned Strand Studio in Oslo and takes listeners on a 40-minutes journey of heavy music juiced up with surprising twists and turns along the way!

Lyrically it may be the strongest of all releases from Ohmwork. Tracks like Born From Black and Apocalyptic Now are truly soul-searching journeys of both hope and despair. Contributed by the excellent wordsmith that is Krister K. Eid the concept revolves around tales of broken dreams where you may find a glimmer of hope at the end.

Established in 2012, Ohmwork have released four albums and one EP since then, Storm Season in 2014, ShadowTech in 2015, Mother City (EP) in 2016, Alyssa Drone in 2017 and Horror Works in 2019, and judging by  Pareidolia they show no signs of slowing down at it packs another strong dose of hard hitting drum grooves, thunderous bass, heavy and energetic guitars and vocal lines with great melodies and hooks. 

Ohmwork is a classic rock band that merged with metal and a trace of prog​. A power trio from Norway emphasizing great performance, hard hitting drum grooves, thunderous bass, heavy and energetic guitars and vocal lines with great melodies and hooks. The band is characterized as loud and bombastic with an attitude of take no prisoners!

Born From Black               6:08      

 Liquid Fire          3:20      

 Mental Meltdown           3:24      

 Lifer      3:48      

 The Giver            3:49      

 The Noise in My Head    4:21      

 Hill of Tara         4:46      

 Blood Snow       4:51      

 Apocalyptic Now             5:40      

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*