Newsfeed

Slowshine: With a sonic journey through clouds of thunder…..

Slowshine – Living Light

Drenched in filters and fuzz, Slowshine combine the warmth and haze of seventies UK psychedelia with the expansive driving riffs of stoner rock. The track Living Light,

Living Light is an exploration of storytelling through rhythm and texture.

A sonic journey through clouds of thunder, Slowshine and Slowshine combines the wall-of-sound dynamics of Torche with the vintage swagger of Black Rebel Motorcycle Club. With the warmth of 70s UK psychedelia and the driving riffs of stoner rock, Living Light is an exploration of storytelling through rhythm and texture. FFO: Torche, Crippled Black Phoenix, Black Rebel Motorcycle Club, King Gizzard & the Lizard Wizard.

Psych doom power couple Jan and Sabine Oberg (Earth Ship, Grin) have teamed up with drummer André Klein (Earth Ship, The Smokin’ 44s) to form a new heavy noise rock project called Slowshine. Living Light is the band’s first musical outing, consisting of eight sweeping tracks that take cues from post-punk, stoner rock, sludge, and shoegaze.

As Jan Oberg (guitars & vocals) explains, Living Light is about wandering around as the last person or soul on a destroyed planet where nature has finally taken everything back.” The singing, buried under vast layers of distortion and reverb, conveys stories from a post-apocalyptic world that slowly engrave themselves into the listener’s brain. However, Living Light shouldn’t be considered as a warning about impending doom, but rather as an exploration of storytelling through rhythm and texture. Drenched in filters and fuzz, Living Light combines the warmth and haze of seventies UK psychedelia with the expansive driving riffs of stoner rock.

Songs like Trails or Heights with their swaggering rhythms really let the brain take the backseat in favor of a more intuitive listening experience. However, before unfastening the top two buttons of their shirt, one should know that Slowshine references the melodic wall-of-sound dynamics of Torche as much as wide range of dynamics, from the contemplative A Quiet Place to the explosive Mother Moon.

Being a product of pandemic times, the Living Light was recorded in four live sessions at Jan Oberg’s own Hidden Planet Studio; a tactic that enhances the album’s no-nonsense attitude and sincerity. Nevertheless, the tracks on Living Light contain a sonic depth that would suggest a more tedious recording process. From the low rumbling bass of Sabine Oberg to the shimmering 12-string guitars played by Jan Korbach (neànder, Casper) on Trails, Slowshine presents a sonic depth befitting of the album’s epic narrative.

In combination with a stunning album cover by Benedikt Demmer (Druckwelle), Living Light provides the whole package – a sonic journey through clouds of thunder and vast open spaces.

Line-up:

Sabine Oberg – Bass

Jan Oberg – Guitars, Vocals

André Klein – Drums

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6034 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*