Newsfeed

Apathy Noir: Without mercy or compassion, boundless and untamed…..

Apathy Noir – At The Edge Of The World

Aphatic Noir is melodic, dark & light and progressive death/doom metal from Sweden.

Melancholic Death/Doom maestro Viktor Jonas returns once more with seven songs of sadness and solitude in the form of At The Edge Of The World, the new album from Apathy Noir.

As the second collaboration in a row between Viktor Jonas and vocalist Andy Walmsley (Beyond Grace, Twilight’s Embrace), the new album showcases a richer and more emotionally resonant version of the sound the two developed on Black Soil, reflecting the growth in the duo’s creative partnership.

Conceptually the album returns once again to the mystery and majesty of the sea, a theme which the band’s music has touched upon before, on albums such as A Silent Nowhere (2008) and Across Dark Waters (2016), but which here serves as the background and inspiration for every single song.

From the horror and helplessness of the refugee (Cold Harbour) to the plight of poor laborers, poisoned by the derelicts abandoned on their shores (The Shipbreaker’s Song) – alongside references to Buddhist philosophy (Wanderers) and the work of H. P. Lovecraft (Black Seas Of Infinity) – the lyrics tell stories of humanity’s hopes and dreams, fears and fantasies, embodied by the unknowable vastness of the ocean.

Careless in its beauty, endless in its bounty yet unclaimed.

Without mercy or compassion, boundless and untamed.

Musically the album is the band’s deepest, darkest, and most progressive work yet, comparable in both style and spirit to the early works of Opeth and October Tide, Dawn and Dark Tranquillity.

But it’s also undeniably their most poignant and personal record too, containing some of the most powerful riffs and sorrowful melodies they’ve ever written, resulting in a series of songs that are more intense, more intricate, and more immersive than anything they’ve done before, and which serve to refine and redefine the sound of Apathy Noir for a whole new era.

At The Edge of The World will be released digitally and physically on August 5, 2021.

Tracklist:

01. Terra Infirma

02. The Shipbreaker’s Song

03. Cold Harbour

04. Wanderers

05. Black Seas of Infinity

06. Widow’s Walk

07. The Light at the Edge of the World

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*