Newsfeed

Unaka Prong: Honing in their songwriting with each stylistic direction……

Unaka Prong - Kudzu

Durham, North Carolina is the eighty-fourth largest city in the United States. The city had a population of 229,330 in 2010, making it the fifth largest city in the state. Among those it is five musicians in the band Unaka Prong. The band states, «We pronounce the name, Ooh-nah-kuh Prong».

Unaka Prong displays a wide range of music styles from Jazz, blues, funk, rock and pop and keep some space for improvised jams which play a major role in their live shows. It’s keyboard player Chris Pope who is mixing those styles of music in something harmonious. . The band released their debut album Margot in 2016. The band influences can go from Phish and Steely Dan.

Some weeks ago the band released their fourth album Kudzu filled with enigmatic music and hard-to-pigeonole music. Very fascinating indeed, and as a bonus the band obviously don`t take themselves too serious. Unaka Prog offers intricate song structures and tight and well-crafted music.

Over the past seven years, Unaka Prong has been sculpting a sonically unique identity. They borrow their name from the Unaka mountain range on the NC/TN border. Unaka Prong offers a fresh and memorable musical experience that many fans have described as a melding between prog rock groups like King Crimson, jazz funk groups like Soulive, and psychedelic jam rock groups like Phish.

Combining odd meters, funky grooves, and earnest lyricism, their release, Salinity Now!, reflects the group honing in their songwriting with each stylistic direction. Recently the band has been busy touring the east coast performing at music festivals and clubs alike supporting notable acts including Tauk, Mungion, Moon Taxi, Toubab Krewe, Vintage Pistol, Jonathon Scales Fourchestra, and Dumpstaphunk.

Tracklist:

1. Kudzu (1:52)

2. On My Own (4:15)

3. Birdsongs (5:34)

4. Sam the Inventor (6:07)

5. Lake Jam #6 (5:29)

6. Fishing Report (4:18)

7. The Ocho (Lake Jam #8) (4:48)

8. Suspend Your Disbelief (4:11)

9. Phenobarbital (7:00)

10. Such a Blur (4:18)

11. B.C. Budz (5:13)

12. Shifty (2:50)

Total Time 55:55

Line-up:

John Hargett – Drums, Vocals

Daniel Stevenson – Guitar, Vocals

Mike Welsh – Guitar

Jonathon Sale – Bass, Vocals

Chris Pope – Keys

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*