Newsfeed

Echo Us: Like the primeval thunderstorms of Stravinsky’s Rite of Spring…..

Echo Us – If You Can Imagine

Echo Us is a musical concept project active since the turn of the century. Begun by American composer and multi-instrumentalist Ethan J. Matthews…

First created in the year 2000 as a live synthpop and industrial group in Boston, MA, Echo Us rose out of the ashes of Ethan Matthews’s former group Greyhaven, who had climbed to much critical success in the progressive rock scene of the late 1990’s.

«Like the primeval thunderstorms of Stravinsky’s Rite of Spring, the music of Echo Us scratches an ancient itch deep in the back of the listener’s subconscious. It is familiar yet completely alien, influenced by classical sources yet utterly modern».  – www.bigtakeover.com

Echo Us’ most recent release The Windsong Spires has captured ears and minds across the progressive rock and ambient music worlds this summer. Now Ethan Matthew’s long-standing solo project has released its latest music video, If You Can Imagine. If You Can Imagine is Echo Us’ 8th music video since 2012’s The Mirror In The Window, and reverberations from that initial conceptual animated work are reflected in this new video single.

Unlike many previous Echo Us videos, animated elements are minimal. If You Can Imagine was created predominantly from short macro photography and macro video clips.

The Windsong Spires, Echo Us’ sixth full-length album is available on CD and all digital services and has been featured in diverse publications – from RockHard Italy, to Orkus! Magazine (Germany), to Echoes Radio (NPR) in the United States.The track  I`ll Wave You In,

Echo Us is a musical concept project active since the turn of the century. Begun by American composer and multi-instrumentalist Ethan J. Matthews, Echo Us literally means to answer, or to connect. Echo Us become a vehicle for Matthew Matthews’s forays into the world of metaphysics as well as a continuation of his musical and creative world that began in the 1990’s.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*