Newsfeed

Ovrfwrd: With energy that is soothing, dreamy, fiery, and mysterious…..

Ovrfwrd - StarStuff

Ovrfwrd is a 4 piece Minneapolis, MN all instrumental progressive rock band, formed in late 2012.

The band says, «We recently released a 4th studio album- StarStuff on October 2nd 2020. Recorded at The Hideaway Studio July 15-19, 2020, in their hometown of Minneapolis Minnesota. StarStuff has a focus and energy that is soothing, dreamy, fiery, and mysterious».  

Instrumental four-piece founded in 2012, OVRFWRD have in “StarStuff” their fourth album. In this new effort, the group from Minneapolis (USA) presents a warm offering through a diverse sound palette that crosses elements of progressive rock and jazz, all in a tender, dreamy and somewhat mysterious fusion that aims for a sense of continuous and forward progression so as never to become stagnant in the same emotions and labels.

From spacey atmospheres, elegant piano and flutes evoking folklore to soft-rock guitars unfolding into magnificent, sentimental solos, StarStuff is a colorful journey that generates constant comfort and smiles.

Such relaxation heard on StarStuff has to do with the way guitarist Mark Ilaug has approached the new work. Rather than experiment too much and possibly complicate things, Ilaug has chosen to focus on just one tonality and one amp, which leads to a very pertinent coherence across seven compelling and ethereal tracks. Using the Kiesel SH6 guitar and Victory V30 amplifier, the musician and his colleagues recorded the album quickly.

Despite the obvious structures and the focus on a cohesive musical narrative, the sound style that Ovrfwrd present has a lot of improvisation. «We approached the songs as a conversation between us, with a story and a dynamic flow», comments Mark Ilaug. «With the guitars, I try to do something different with each album, at least as far as I’m concerned. There’s blues material, jazz, a little shredding, ambient tones. It was a lot of fun and challenging. We recorded in live mode, all together in one take (we usually manage in three or less). Then we did the necessary overdubs and fixes».

Ideal for fans of Genesis and Porcupine Tree.

LPs:

Beyond the Visible Light – 2014

Fantasy Absent Reason – 2015

Blurring the Lines… A Democracy Manifest – 2018

StarStuff – 2020

Link:
Facebook
Bandcamp

Om Ulf Backstrøm (6703 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*