Newsfeed

King Of Sweden: With an irresistible journey through dreamy visions and magical atmospheres.

King Of Sweden – The Training

King Of Sweden is a Finnish progressive rock band, founded in late 2019 by guitarist and singer Sampsa Nelimarkka, drummer Janne Savela and bass player Erkka Heinilä. They will release their debut album The Training digitally via Crusader Records on the 1st of October. The track Dreaming About The Emerald,

King Of Sweden`s debut album combines deeply rooted prog rock with fresh energy and attitude. The Training is a strong combination of a vintage and modern sound, containing skillful riffs and energetic guitar playing, as well as smooth prog ballads. The result is an irresistible journey through dreamy visions and magical atmospheres.

King Of Sweden are heavily influenced by the 70’s Prog Rock glory days, but also bring a modern day prog feel to their craft, creating an interesting and intricate tapestry.

The Training Track By Track:

Dreaming About the Emerald is the first single by King of Sweden. It’s the first peek into the 6-track album The Training, and it paints both a dreamy and energetic musical landscape. 

Two Thieves is a progressive rock song by King of Sweden. It leads the listener to a journey through groovy riffs and dreamy landscapes. 

In the House of a Witch is an instrumental song by this progressive rock band, capturing an edgy and atmospheric image of a visitation in a house of a witch.

The Imprisonment is a prog rock ballad by the band. The song consists of soft guitar playing and strong vocals that are crowned with a smooth saxophone sound.  

Help Arrives is another single  by these prog rockers, combining energetic guitar riffs, technically skillful playing and varying time signatures. The song consists of three different parts: A) God Uses a Hammer B) Helps Arrives and C) Butterfly Hatches. 

And the Last Enemy to Be Destroyed is Mathematics

‘And the Last Enemy to Be Destroyed is Mathematics’ is the final track for King of Sweden, diving into the subject of infinity by means of delirious guitar patterns, hypnotic bass lines, and frenzied drumming

King of Sweden is a Finnish progressive rock band, founded in late 2019 by guitarist and singer Sampsa Nelimarkka, drummer Janne Savela and bass player Erkka Heinilä. The trio had played together in the past, with Sampsa Nelimarkka playing the bass and Erkka Heinilä playing the guitar. This time, they decided to switch instruments with each other and immediately found their sound.

Combining a vintage and modern sound, King of Sweden plays honest progressive rock. They are deeply rooted in the old and classic progressive rock, however, they add to it a proper dose of fresh energy and some groovy, irresistible hard rock vibes. Jamming and improvisation remains an important part of their music, as well as talented compositions.

King of Sweden recorded their debut album The Training in December 2019, with their new music out in October of 2021 on Crusader Records.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*