Newsfeed

Nick D’Virgilio, Neal Morse & Ross Jennings: I knew we had the magic!

Nick D’Virgilio, Neal Morse & Ross Jennings - Troika

The time of the super bands is obviously not over yet! Nick D’Virgilio (Big Big Train, ex-Spock’s Beard), Neal Morse (Transatlantic, NMB, ex-Spock’s Beard), and Ross Jennings (Haken, Novena) are pleased to announce the formation of their new trio D’Virgilio, Morse & Jennings. The group has signed to InsideOutMusic for the release of their debut album Troika in early 2022. The track Julia,

Recorded during lockdown, the process began with Neal Morse writing some acoustic songs that he thought would be enhanced by strong vocal harmonies. He already knew how well his voice blended with former Spock’s Beard band-mate and Big Big Train drummer/ vocalist, Nick D’Virgilio who came on board and, considering a third man, the Americans sought out Haken’s Ross Jennings from the UK to complete the trio. All three found they had songs that would benefit from the three part harmonic blend, and so they pooled their resources, inputting creatively into each other’s compositions.

 Neal Morse comments: «What a great pleasure it’s been to work on this album with these amazing artists! It was kind of funny… We had been working on the songs remotely for several months before I finally heard all of us singing together at the same time. The first time I brought the faders up, I knew we had the magic! ».

 Nick D`Virgillo adds: «I’ve known and worked with Neal Morse for over 30 years and I’ve been a big fan of Ross Jennings and the music he makes for a long time. I felt confident right away that this would be a fun project to be a part of. I was so right».

Ross Jennings comments: «Receiving the Call from Neal Morse to participate in this project was somewhat of a prayer answered… As a long time fan of their work, I’ve been singing along to Neal’s & Nick’s records for years, so it felt really natural for my voice to slot right in».

The tracks took shape with the musicians recording all of the music and vocals separately, yet the eclectic performances burst with the energy and excitement of the collaboration. Acoustic anthems, charged rockers and sensitive ballads are all part of the mix, and the unique blend of Ross, Neal and Nick’s voices and styles have created an album in which you will encounter these musicians in a way you’ve never heard before.

 Nick D’Virgilio can be heard most recently on Big Big Train’s latest studio album Common Ground, and will tour with the band in 2022.

 Neal Morse has just released the fourth album as part of NMB (The Neal Morse Band) alongside Mike Portnoy, Randy George, Eric Gillette & Bill Hubauer. Innocence & Danger is out and they will begin a tour in support of it later this year.

 Ross Jennings is the vocalist in Haken, who released their latest acclaimed album Virus’ in 2020. He is about to release his debut solo album A Shadow Of My Future Self on the 19th November.

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*