Newsfeed

Phase Transition: Sought to serve the music as a way to convey sensations and emotions.

Phase Transition – In The Dark

Portuguese prog collective Phase Transition have released a new single entitled In The Dark. The track is taken off from the band’s debut 2020 EP, Relatively Speaking.

The band comments: «In this track and video, we have as inspiration some elements of nature and physics, as well as the personal and interpersonal conflicts of humanity. Our EP was born from our desire to write original music and our goal for Relatively Speaking was to create music cemented in progressive metal, with all its harmonic and rhythmic complexity, while exploring new sounds and instruments that the music itself was asking for. Above all, we sought to serve the music as a way to convey sensations and emotions, as music is meant to, without limiting ourselves to write only for one type of listener».

Phase Transition offers a fair amount of pretty odd time signatures, complex technical passages, and a groove style and very good riff. Most important is it that Phase Transition is no copy cats and have a fascinating sound of their own and much distinctiveness.

Tracklist:

Shadows Of Thought (04:42)

Singularity (07:42)

In The Dark (03:33)

Sand and Sea (12:53)

Line-up:

Sofia Beco – Violin and Vocals

Luís Dias – Guitar

Zé Pereira – Bass

Fernando Maia – Drums

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*