Newsfeed

Final Coil: Flourished and blossomed into something remarkable…..

Final Coil - Somnambulant II

Final Coil combining elements of post-rock and progressive, Final Coil’s two albums for WormHoleDeath have seen them compared to Tool & Pink Floyd.

Over the last eighteen months the borders of everyone’s personal space have contracted, with the outside world becoming distant and untouchable, forbidden and unnerving territory. With the road out of reach Final Coil turned their gaze inward and began reflecting on their past music and the possibilities that lay within it, the different paths it could have taken, the different destinations that the creative process might have reached.

They decided to follow those roads, stripping back a selection of songs to their fundamental essence and then rebuilding them in different forms. The experiment grew, flourished and blossomed into something remarkable…Somnambulant II. The track Lost Hope,

Somnambulant II takes its name from Final Coil’s 2014 Somnambulant EP, a kindred spirit in terms of creative adventure. The pieces of music that you will find on Somnambulant II are not the same songs with slight tweaks, they are tracks rebuilt and redesigned, sculpted into fantastic new forms. Some of Final Coil’s finest songs have been reborn into alternative lives; the magnificent ‘Imaginary Trip’ from the acclaimed The World We Left Behind For Others album, the fierce ‘Corruption’ from the band’s explosive debut album, Persistence Of Memory…all old friends with new faces.

Somnambulant II will be released by WormHoleDeath on December 10th, a celebration of our return to the world and each other and a poignant memory of our time alone. In a time of captivity Final Coil have given birth to one of their most unrestrained releases; a dream of freedom.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6703 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*