Newsfeed

Kornmo: After three years of manslaughter…..

Kornmo - Fimbulwinter

According to Norse mythology, Fimbulwinter is the harsh winter that precedes ragnarok, after three years of manslaughter, and which puts an end to all living things on earth. Therfore Fimbulwinter is suitable name for a Norwegian band and their new album.

Kornmo is the result of a nearly 50-year musical collaboration between Odd-Roar Bakken and Nils Larsen. When their former band Morild disbanded in early 2015, the desire to create music together was still strong.

Nils Larsen had his head full of ideas, themes and melody lines and a faithful Fender Jazz Bass. Odd-Roar had a room with a home studio, full of guitars and keyboard instruments, even a Moog on top of a Korg organ, as well as an insatiable urge to play. Anton Larsen had played drums with Odd-Roar and Nils Larsen in previous projects, he joined Kornmo and made the crew complete. Anton Larsen had the technical and digital knowledge needed to operate a home studio and eventually became the one who took care of production and mixing.

Kornmo plays instrumental progressive / symphonic rock with roots in the early 70’s, undertones of folk music and with an emphasis on the melodic.

Fimbulvinter is Kornmo’s third concept album and the first to be released by Apollon Records. The album has a darker undertone than the previous releases Svartisen (2017) and Vandring (2019). Like its two predecessors, Fimbulvinter is inspired by nature and science, especially the forces of nature that shaped the country during the ice ages. The wish is that music can act as a link between the knowledge science gives us and the landscape we see.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*