Newsfeed

Monarch Trail: With three long songs.

Monarch Trail - Wither Down

The album Wither Down from the Canadian band Monarch contains six songs, and three of them lasts for more than 10 minutes.  Monarch Trail is a project of Ken Baird, a progressive artist who have played on many prog albums. A number of the band members, including Ken Baird, perform or are members of Art Griffin’s Sound Chaser.

The album Wither Down is the third release from Monach Trail, and the debut album Skye was released in 2014, and three years later came the album Sand.

The Monarch Trail story for the debut album Skye and how the band was founded:

When keyboard player/vocalist Ken Baird had written some music which seemed to require more collaborative arrangements than usual, he asked drummer Chris Lamont and Bassist Dino Verginella if they’d be willing to be a part of Monarch Trail. Lamont had played on Baird’s previous three albums and Verginella on the previous two, so it was a natural thing that it could be called a group.

The first stage was to set up several rehearsals for the trio to work on arranging the new pieces. Important changes were made to the charts; an extra set of bars here, a new melody line there, a different tempo over there and so on. Even more importantly, these rehearsals also turned out to be a ton of fun with no lack of shenanigans!

They made the decision to start recording the music right away and add other musicians when needed. As it turned out, there was to be a fair bit of guitar on the record, so guitarist friends were brought in providing“the right part for the right track. True to the spirit of the project, John Mamone, Kelly Kereliuk and Steve Cochrane all had major creative input on their solos and sections.

The recording was done by Ken Baird, but in the final months of the record, Cochrane also lent his studio and his recording and mastering abilities. Drawings by Annette Roche had initially helped inspire the lyrics, so these drawings ultimately became part of the album artwork.

Tracklist:

1. Wither Down (10:53)

2. Echo (5:59)

3. Canyon Song (6:32)

4. Waves Of Sound (11:00)

5. Megalopolitana (15:18)

6. All Kinds Of Futures (6:47)

Total Time 56:29

Line-up:

Chris Lamont: drums

Dino Verginella: bass, guitar and additional keyboards (on one track)

Ken Baird: keyboards, vocals, guitar (on three tracks), penny whistle, recorder, french horn

Kelly Kereliuk: guitar (on four tracks)

Steve Cochrane: acoustic guitar (5)

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6707 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*