Newsfeed

Moon X: Mixes textures, tempos, rhythms, colors and melodies to fantastic effect

Moon X - Zap!

Moon X is a new band formed in 2021 after the demise of Moon Men.  Rather than continue with the same name and in the same direction as the previous group, Newhouse & King decided to alter course, rename the project and add George Newhouse on the drum kit.The result is what you hear from the songs on Zap! If the music must be labelled, then let’s call it jazz/prog-space rock with an experimental twist and the result is something that sounds unique and refreshingly new. Zap! Is their debut album and that music was released early this year.

«Zap! Is the premier Moon X album, hopefully with many more to come, a powerful progressive jazz-rock sound, Moon X’s debut is an amazing effort that should be heard by all», wrote Expose.org, January, 2022.

Marc Farre states on Bandcamp, «Ambitious, rich and full of nutritional goodness. As is a constant with any project avant-prog avatar Dave Newhouse is involved in, ZAP! mixes textures, tempos, rhythms, colors and melodies to fantastic effect. Like a rich dream you don’t want to wake up from. And you really shouldn’t. Favorite track: Trouble In Ranagar».

On the bands Facebook the band states, «this is a page for all the hoomans who have enjoyed the band Moon Men over the years. While Moon Men are on hiatus, Cthulhu Moone, Dom Fook and their new drummer Giles Oort have formed Moon X, a delightful revamping of the 50s sci fi space music genre».

Tracklist

1. ZAP (3:42)

2. Yggdrasil (4:56)

3. Interview with a Hooman (1:09)

4. Man Of Tomorrow (4:10)

5. Invisible Man (5:14)

6. Pickman’s Brew (1:11)

7. La Lune Et Son Histoire (5:19)

8. Trouble In Ranagar (5:50)

9. March Of The Moon Shadows (7:19)

Total Time 38:50

Line-up

Dave Newhouse (The Muffins, Diratz, Moon Men, Manna/Mirage) – woodwinds, flute, keyboards, voice

George Newhouse – drums

Jerry King (Cloud Over Jupiter, Moon Men, Manna/Mirage) – guitars, bass, trombone, voice

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7073 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*