Newsfeed

Euphemia Rise: A combination of many influences, indie rock, psychedelic, synth rock, darkwave, altpop!

Euphemia Rise - Born A Cow

The track Matthew 16:26 is the new lyric video by Belgian project Euphemia Rise, from their debut album Born A Cow, out via Epictronic worldwide.

«The lyrics are about the strong bond between two people who are in the same boat living on the wild side. The title refers to the bible verse: “For what will it profit a man if he gains the whole world and forfeits his soul? Or what shall a man give in return for his soul?” but the reference is more sarcastic than dramatic, as expressed in the flippant final phrase ‘What is the price of a soul like mine?’. The title is in a way also a tribute to Matthew Bellamy, as the song was composed using piano arpeggios that were inspired by Muse».

Born a Cow is Euphemia Rise’s debut album, comprising eight songs about the seamy sides of life. The tracks are all quite short and without elaborate instrumentals. I wanted the songwriting, lyrics and emotion to be paramount.

The songs are about sensitive souls coping with the world around them, being (sexually) different and facing people’s judgments – but also venture into darker subjects such as drug prostitution, sadomasochism, rape.. Nevertheless, the tone is never negative. I wanted the lyrics to be candid, shameless and dark, but in a way that would make people feel good about themselves, and provide comfort and self-acceptance. I wanted to make dark music that puts a smile on people’s faces.

Euphemia Rise was founded in 2020 by Brussels-based songwriter and multi-instrumentalist Wim Lankriet. A combination of many influences (indie rock, psychedelic, synth rock, darkwave, altpop) Euphemia Rise’s short songs are characterized by a dark mood and emotional vibe, catchy melodies, a combination of guitars and electronics, and bittersweet lyrics with sharp edges.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*