Newsfeed

Voivod: Very, very well-regarded in progressive metal circles!

Voivod - Synchro Anarchy

Synchro Anarchy is the new album buy the Canadian super band Voivod, and this is the fifteenth album from these Canadian legends!

«Canadian progressive sci-fi metal innovators Voivod are delighted to announce their new studio album Synchro Anarchy, scheduled for worldwide release on February 11th, 2022 via Century Media Records.

Voivod drummer Michel Away Langevin checked in with the following comment about the upcoming release»: «We are eager to present our latest work, a real collaborative effort. The new album represents countless hours of writing, demoing, recording, mixing and so on. The band and Francis Perron at RadicArt Studio gave their very best to make it happen under unusual circumstances, which led us to call it“Synchro Anarchy. We feel that the sound and music are 100% Voïvod, and we hope everyone will enjoy it as much as we had fun making it. We certainly can’t wait to play it live!».

Forrest was badly injured in a car accident in Germany in 1998, and Voivod briefly disbanded in 2001 before Belanger returned to the band. Since the death in 2005 of Denis D’Amour (guitars), the current incarnation features two of the four founding members: Denis Belanger (vocals), and Michel Langevin (drums) along with Jason Newsted (of Flotsam and Jetsam and Metallica) on bass guitar.

They rank alongside Drem Theater as pioneers in the development of progressive metal in the 80s, but tend to favor a heavier and more sparse musical style more akin to Queencryche. Keyboards (or any other instruments besides vocals, guitars, drums, and bass) are almost non-existent in the music.

Their first truly progressive album was Killing Technology (1987), followed by Dimension: Hatross (1988) which is often considered their most innovative work. Nothingface (1989) continued on the science fiction theme, and featured a cover version of Pink Floyd`s Astronomy Domine (They also covered Pink Floyd`s The Nile Song on their 1993 release The Outer Limits). Angel Rat (1991) is also well-regarded in progressive metal circles. They continue to record and tour, and have been seen on the Ozzfest roster a few times.

If you like your music heavy, dark, and cold with a pronounced sci-fi flavor, Voivod is essential. They are worth checking out for the Pink Floyd cover songs alone.

Tracklist:

1. Paranormalium

2. Synchro Anarchy

3. Planet Eaters

4. Mind Clock

5. Sleeves Off

6. Holographic Thinking

7. The World Today

8. Quest For Nothing

9. Memory Failure

Line-up:

Denis Snake Belanger – Vocals

Daniel Chewy Mongrain – Guitar

Dominic Rocky Laroche – Bass

Michel Away Langevin – Drums

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6841 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*