Newsfeed

Tim Bowness: With a spectacular guest list including Ian Anderson!

Tim Bowness – Always The Stranger

Coming 40 years after he first started performing in bands in his native North West of England, Tim Bowness returns in 2022 with his seventh solo album Butterfly Mind, due for release on the 17th June 2022. Produced in conjunction with long-time collaborator Brian Hulse, and mixed & mastered by Steven Wilson, this new album is his most surprising release yet.

Watch the video for the album’s first single Always The Stranger, created by Crystal Spotlight,

This track features the brilliant rhythm section of Richard Jupp (in his first major session since leaving Elbow) & Nick Beggs, as well as featuring haunting backing vocals from Martha Goddard of The Hushtones.

Tim Bowness comments: «The title of the song derives from the name of my first ever 1980s solo project. Despite being pretty experimental – I was a very intense teenager! – and only existing on home-produced demo cassettes, ATS got a lot of very welcome support from local media (BBC GMR, Piccadilly Radio, Manchester Evening News and Warrington Guardian, in particular). In some ways, the lyric is something of a what might have been’ or even what may be’ scenario. It’s about what can happen when you don’t embrace change or challenge and creative restlessness gives way to cynical stasis».

Butterfly Mind will be available as a Limited 2CD Edition (incl. alternative mixes and outtakes), as well as a Limited Edition 180g LP+CD featuring a striking die-cut artwork by Carl Glover. Burning Shed have an exclusive green vinyl edition.

To celebrate the release of the new album, Tim Bownesss will play some select UK live dates, including an instore + Q&A at Rough Trade East in London.

10.06.2022 – Prohibition, Liverpool, UK

11.06.2022 – The Musical Museum, Brentford, London, UK

18.06.2022 – Rough Trade East, London, UK

Tim Bowness’s seventh solo album – his sixth for InsideOutMusic / Sony – features the rhythm section of Richard Jupp (ex-Elbow) and Nick Beggs alongside a spectacular guest list including Ian Anderson (Jethro Tull), Dave Formula (Magazine), Peter Hammill (Van Der Graaf Generator), Martha Goddard (The Hushtones), Gregory Spawton (Big Big Train), Mark Tranmer (The Montgolfier Brothers / GNAC), Saro Cosentino (Franco Battiato), Italian Jazz musician Nicola Alesini, US singer Devon Dunaway (Ganga), Stephen W Tayler (Kate Bush) and, marking his first studio work with Tim Bowness for nearly three decades, former No-Man violinist Ben Coleman.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6841 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*