Newsfeed

Haken: The song ranges from delicate moments to monstrous riffs.

Haken – Nightingale

Haken launch new single Nightingale, and begin North American tour with Symphony X on May 10th

Progressive rockers, Haken, are excited to announce the release of their brand new single, Nightingale. The latest single showcases the first new material the band have presented with returning keyboard player, Pete Jones, and the first since the release of their last album, Virus, back in 2020.

The band comments: «Nightingale was the first track Pete Jones presented to the band after rejoining Haken this year. The initial song idea quickly inspired of the classic Haken sound and naturally evolved into some new harmonic territory. The song ranges from delicate moments to monstrous riffs».

«We enlisted Jens Bogren to mix Nightingale and, as always, he’s blown us away by capturing every detail while delivering power and energy. We couldn’t be happier with the finished product».

«Lyrically, the song reflects on the creative process itself; with a message that although it may be difficult of late, we must remember to be thankful for the positives in life; be they big or small».

In March, the band announced the initial details of Nightingale,, as well as held a competition for fans to submit their own original artwork for the forthcoming single. The winning artwork as chosen by the band themselves, from Belgium’s Rein Van Oyen.

The band was recently forced to announce the postponement of their European tour dates, with new dates soon to be announced. Their upcoming North American tour begins with Cruise To The Edge leaving port on 2nd May, followed by an expansive trek alongside Symphony X set to go ahead starting 10th May, 2022 in New York City, running through the month and ending 12th June in New Jersey. Find the full list of dates here:

2nd – 7th May – Port Caneveral, FL – Cruise to the Edge

W/ Symphony X

10th May – New York, NY – Irving Plaza

11th May – Glenside, PA – Keswick Theatre

12th May – Worcester, MA – The Palladium

13th May – Quebec City, QC – Imperial Bell

14th May – Montreal, QC – Corona Theatre

15th May – Toronto, ON – The Danforth Music Hall

17th May – Cleveland, OH – Agora Theatre

18th May – Detroit, MI – Majestic Theatre

19th May – Chicago, IL – Park West

20th May – St Louis, MO – Red Flag

21st May – Minneapolis, MN – Varsity Theater

23rd May – Denver, CO – The Oriental Theater

24th May – Salt Lake City, UT – The Complex

26th May – Seattle, WA – The Showbox

27th May – Vancouver, BC – The Rickshaw Theatre

28th May – Portland, OR – Hawthorne Theatre

29th May – San Francisco, CA – The Regency Ballroom

31st May – Santa Ana, CA – The Observatory

1st June – Los Angeles, CA – The Belasco Theater

2nd June – Mesa, AZ – Nile Theater

4th June – Austin, TX – Empire Garage

5th June – Dallas, TX – Amplified Live

7th June – Atlanta, GA – Heaven at the Masquerade

8th June – Orlando, FL – The Plaza Live

10th June – Carrboro, NC – Cat’s Cradle

11th June – Baltimore, MD – Baltimore Soundstage

Haken are:

Ross Jennings

Richard Henshall

Charlie Griffiths

Pete Jones

Conner Green

Ray Hearne

Links:
Facebook

Tourdates

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*