Newsfeed

Von Hertzen Brothers: Von Emma Award!

Von Hertzen Brothers - Red Alert In The Blue Forest

Red Alert In The Blue Forest is the new Von Hertzen Brothers album, and that album is the eight album from this Finnish band. The band was formed in 2000 in Helsinki, Finland.

When the 90s was coming to its end, all three sons of the Von Hertzen family enjoyed a successful career in the front line of Finnish rock; Kie Von Hertzen was the guitarist for Don Huonot, one of the most popular rock bands at the time, Jonne Von Hertzen played bass in the backing band of Jonna Tervomaa and Mikko Vonn Hertzen was the drummer for Egotrippi and Lemonator, but was soon to quit both bands to leave for India to live a simpler life.

 Von Hertzen Brothers started off around the year 2000 as a way to realize the songs Mikko had been writing in India, and when the two other brothers brought their spices to the table, their first album,”Experience (2001), was born. Kie and Jonne kept to their original instruments, but Mikko stepped to the front taking the lead vocalist / rhythm guitarist duties while still playing the drum parts. They assembled a live band, played a couple of shows in support of the album and went back to their own bands and lives. The album didn’t sell very many copies.

A few years later Don Honot had broken up and the brothers decided to try working together again. Again consisting mostly of Mikko’s songs the band recorded and released Approach (2006) to a much warmer response than their debut. Finland’s biggest rock magazine Soundi gave the album a glowing review with five stars, and a cut-in-half version of the psychedelic balladish track Kiss A Wish conquered the radio waves. Eventually the album went gold in Finland and won the Emma (the Finnish Grammy, kind of) award for best rock album of the year. In 2008 their third album, Love Remains The Same, shot straight to the number one spot of the Finnish album charts and has  spent 17 weeks in the top 40.

Tracklist:

1. Day Of Reckoning

2. Blue Forest

3. The Promise

4. All Of A Sudden, You’re Gone

5. Peace Patrol

6. Pirates of the Raseborgian

7. Anil

8. Elbowed

9. Northern Lights

10. Söderskär

11. Disappear There

Line-up:

Mikko Von Hertzen

Kie Von Hertzen

Jonne Von Hertzen

Robert Engstrand

Sami Kuoppamäki

   With:

Max Lilja – cello

Klaara Pyrhönen – violin

Janne Toivonen – trumpet

Tero Toivonen – French horn

Juho Viljanen – trombone

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*