Newsfeed

Acolyte: Painting a vibrant musical landscape of theatrical melodies!

Acolyte – Recovery (Unplugged)

Melbourne quintet Acolyte stand tall in the Australian music scene as a powerful and exploratory presence of modern progressive music.

Painting a vibrant musical landscape of theatrical melodies, crushing riffs, soaring leads and exemplary technical musicianship, the ascension of Acolyte is inevitable.

Acolyte will release unplugged and orchestral Recovery EP in July, and Acolyte is from Australia and plays prog, beautiful prog! Resilience is taken from the band’s upcoming unplugged orchestral EP Recovery, which the band recently recorded at Oaklands Recording Studios and which is being released through Bloodblast Distribution on July 1. The three-track EP consists of two songs from the band’s latest album Entropy and the track Space & Time taken from their 2016 Shades Of Black EP.

Acolyte is:

Morgan-Leigh Brown – vocals

Brandon Valentine – guitar

David Van Pelt – keyboards

Jason Grondman – bass

Chris Cameron – drums and percussion

With special guests:

Erica Tucceri – Flute

Jarrad Linke – Clarinet

Kyla Matsuura-Miller – Violin

Hana King – Violin

Hamish Jamieson – Cello

Music and lyrics by Acolyte

Arrangements – Chris Cameron

Studio engineer – Jarrad Gilson

Produced, directed, mixed, mastered – Chris Cameron

Film crew – Paul Puccio & David Hunter from DCF Studios, with assistance from Viv Manallack Perry

Video edit – Chris Cameron

Recovery (Unplugged):


1. Resilience

https://www.youtube.com/watch?v=3sJND7QZSsE
2. Recovery
3. Space & Time

Says,« We’ve always had the dream of performing alongside a full orchestra as a group, so this EP was also a chance for us to dip our toes into re-imagining and arranging some of our repertoire together with an orchestral ensemble,” explains drummer Chris Cameron. “The players we pulled together for the session were nothing short of outstanding, and the feeling in the room was quite special as we heard the arrangements bring a new perspective to the tunes we knew so well. We’re extremely proud of the result, and are excited to share both the audio and video with the world!».

«Dynamics, contrast and variety in instrumentation is something that we love and is essentially at the core of Acolyte’s musical aesthetic – that’s why we love the open platform that is progressive rock / metal. We’re looking forward to exploring how this might impact and coalesce with our existing vision for our next record».

At the same time the band have announced they will support Australian proggers Voyager on three August dates, They will play Sydney Crowbar August 19, Melbourne The Evelyn 20 and Brisbane The Triffid 21.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6841 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*