Newsfeed

Han Uil: Have particularly improved as a producer and mixer!

Han Uil – Walking In Circles

Han Uil is a Dutch musician and producer for his solo albums. He is best known as front man for the bands Antares and Seven Day Hunt and as songwriter/singer/guitarist for TumbleTown (a collaboration with Aldo Adema and Erik Laan).

His fifth solo album Walking In Circles was released on June 16th 2022. Nine new varied and immersive songs that have further evolved the musical direction taken on his previous album Esoteric Euphony.

For this album Han is accompanied by drummer Sander Zoer (Delain), Juan Ignacio Varela (Bubu) on sax and Jaap-Sip Faber on bass . Furthermore, there are additional performances by Peter H. Boer (bass), Aldo Adema (guitar, bass), Sage Tichenor (flute), Valentin Sonderegger (cello), Laura Schwarzmann (violin) and Abel Boquera (Hammond). Another noteworthy special touch for this album is the beautiful hand drawn cover art by Aldo Adema. The track Eternally,

Uil says, «Walking in Circles is my fifth solo album. I have further evolved the musical direction taken on my previous album Esoteric Euphony. And this resulted in nine new varied and, to me, immersive songs. A combination of progressive and mainstream rock. I have spent a long time making it and put my heart and soul into it».

«I try to do something different on every song that I have not done before. I don’t want any song to sound the same. I am not pretending to have done anything progressive that has never been done before. But every song should sound fresh, adventurous and relevant to me. The song Music Loves gives you an insight to some of the albums that have influenced me a lot in my musical journey throughout the years».    

«Compared to my previous albums, I think I have particularly improved as a producer and mixer. Walking in Circles is my best sounding album. Also having had a singing coach for about a year has improved my singing capabilities considerably. I can put on this album on my headphones, listen to the whole lot and love it. I’m very happy that it’s out there now. Also compared to previous albums, the songs have a more extensive palette of sound textures by utilizing great guest performances on sax, flute, cello, violin and Hammond».

«The title of the album has been taken from the title track. That song is about a guy who gets lost in the dense jungle and is unable to find his way out and wanders in circles. But walking in circles isn’t necessarily a bad thing. It can also help to come up with new (musical) ideas and cope with stress. TumbleTown bandmate Aldo Adema had a brilliant idea for the cover design and has skillfully hand-drawn this portrait with ‘me’ walking around in circles in my head».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*