Newsfeed

Delvoid: Expressive storytelling and the thick walls of sound.

Delvoid - Swarmlife

Delvoid is a progressive rock quartet from the outskirts of Oslo. Dynamically diverse, uncompromising compositions performed with ferocious energy.

Nearly six years following the release of their critically acclaimed second album Serene, Oslo-based progressive-rock/metal four-piece group Delvoid are back with a new full-length album titled Swarmlife.

Tracks Listing:

1. Techtree

2. Urras

3. Out of Labour

4. Collapsist

5. Third Body

6. The Master’s House

Featuring six songs spanning nearly one hour of new material, Swarmlife is set for release on April 29 and sees Delvoid moving away from the slow, morose and orchestral soundscapes present on Serene to embrace a more psychedelic and progressive rock sound. While Serene” was a leviathan of an album, with layers of synths, strings and dubbed guitars, Swarmlife showcases the band’s four core members at their best. It’s more band and less orchestra, but still everything we’ve come to expect from Delvoid.

Delvoid consist of:

Alex M. Delver – Lead vocal, guitar

Magnus Andersen – Bass, backing vocals

Espen Th. Granseth – Drums, Percussion, Vibraphone, backing vocals

Erik J. Halbakken – Lead guitar, backing vocals

The expressive storytelling and the thick walls of sound are still there, yet there’s a profound and explosive intent to be found in Swarmlife that sets it apart from its predecessors. Simultaneously thunderous and touching, this new album is dynamically diverse, ranging from atmospheric passages full of emotional nuances to hard-hitting and explosive moments. The Norwegian band describes it as ruthless, trippy and vulnerable.

Vocalist Alex M. Delver says: «The lyrics of Swarmlife take the form of introspective storytelling. Thematically, the album works with the tension between individualism and collectivism. Attempts are made to trace thoughts and emotions backwards beyond the self to their ideological origins. As the lines between ideology and psychology are blurred, a ruthless, virus-like longing for fellowship is unearthed. This longing, in a sense, explains the anger and melancholy with which the lyrics are imparted».

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*