Newsfeed

Levi Nice: Inspired by Godspeed You! Black Emperor noise and texture!

Levi Nice - Oh Our Father’s Children!

Locomotives drive across the country probably Levi Nice is inspired of this when he picked the song name Cross Country Locomotives. Levi Nice shares second single ahead of the release of Oh Our Father’s Children through Counter Clockwise Records,

Leeds-based experimental post-rock artist Levi Nice has shared his chaotic second single, Cross Country Locomotives – you can listen to it below. It’s taken from his upcoming debut album, Oh Our Father’s Children! Which will be released on September 2 via new label Counter Clockwise Records.

Says Nice, «This track came about as I was beginning to experiment with Klezmer scales and different ways of incorporating Eastern European folk music into the post-rock sound. This Eastern European influence can heard in the syncopated accordion patterns and trill horns sections».

Although the multi-instrumentalist and producer’s sound contains audible elements of Black Midi and Grinderman, his influences come from a larger pool. He’s even name-checked Phil Spector’s Wall Of Sound as key inspiration for his current material. The track Dried Salvia,

He adds, «Godspeed You! Black Emperor was a major influence on this track and specifically their use of noise and texture. I aimed to create that same sense of disorientation through digital manipulation. As well as GSY!BE, the influence of Steve Reich can be heard prominently in the collapsing guitar arpeggio in the first section».

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*