Newsfeed

Steamboat Switzerland: With innovative border crossers between hardcore and avantgarde – breath-taking, radical, exact.

Steamboat Switzerland - Terrifying Sunset

A steamboat is a boat that is propelled primarily by steam power, typically driving propellers or paddlewheels. Steamboats sometimes use the prefix designation SS, S.S. or S/S (for ‘Screw Steamer’) or PS (for Paddle Steamer); however, these designations are most often used for steamships. How many steamboats there are in Switzerland I actually don`t know, but there are a band with the name Steamboat Switserland. A band that offers fascinating avant prog on the album Terrifying Sunset, and two more than 20 minutes longs track.

The Swiss trio is a energetic and innovative border crossers between hardcore and avantgarde – breath-taking, radical, exact.

Contemporary German artist Albert Oehlen invited Steamboat Switzerland to create music for his solo exhibition Tramonto Spaventoso at the Gagosian Gallery in Los Angeles, 2021.

Oehlen and the experimental Swiss ensemble had already collaborated in 2019/2020 at the Serpentine Galleries (London). The recorded instant compositions draw connection with Oehlen’s own visual strategies in which he interprets and transforms John Graham’s painting Tramonto Spaventoso (Terrifying Sunset) (1940–49).

The music has been played throughout the day of the exhibition from June 10–July 24, 2021.

The «Hammond avantcore trio Steamboat Switzerland is a damn wild and absolutely virtuoso band. They tour worldwide and played a wide range of different festivals – from Donaueschinger Musiktage and Moers Festival to Patti Smith’s London Meltdown Festiva» etc.

The group combines elements from jazz, metal and contemporary scores. The sounds exchange between dark power ambient and boulez on the rocks.

Steamboat Switzerland was founded in 1995. Ever since independent in their own management. To date several hundreds of performances and some 8 albums. Concerts in the US, Canada, China, South Africa, Mozambique, Russia, Georgia and nearly all of Europe.

Rare guest appearances or cooperations with a.o. Stephan Wittwer, Michael Wertmüller, John Cale, David Dramm, Eugene Robinson.

Several prices (City of Zurich, Swiss Music Award Nomination)

Labels: Unit, Moon, Grob, D.B.Waves, Trost.

Tracklist:

1. Chimborazo=South=Face (22:02)

2. Tiger=East=Face (23:43)

Dominik Blum – Hammond organ, (opt. piano, Korg MS20 synthesizer, Hohner clavinet),  voice,

Marino Pliakas – e-bass

Lucas Niggli – drums

Steamboat Switzerland – Terrifying Sunset

Steamboat Switzerland, Switzerland, music news, Dominik Blum, Marino Pliakas., Lucas Niggli,

Steamboat Switzerland: With innovative border crossers between hardcore and avantgarde – breath-taking, radical, exact.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*