Newsfeed

Kungens Män: Inspiration comes from the drone, the rattle of the loose screw….

Kungens Män - Kungens Ljud & Bild

Kungens Män (The King’s Men) is a psychedelic spacerock/krautrock band and their new album is Kungens Ljud & Bild (The King’s Sound & Vision). The album is the twelfth album in the chronology.

«I think this represents my favorite go to head space with Kungens Män. We’re taking it pretty easy, letting things evolve slowly and with small means, but when you zoom in and out you recognize all these layers that are floating on top of each other in a slightly disjointed way». (Micke).

«This is a piece I would have thought was written beforehand, had I not known it’s spontaneously improvised. The way the instruments present themselves one by one, taking their space in the mix, adding layers. A good example of the band’s style of instant composition within the framework of rock’n’roll». (Gustav).

Kungens Män started out in 2012 in Stockholm, Sweden, when a bunch of good friends decided to bring some instruments when hanging out. The random jam sessions became more and more regular and soon Kungens Män started recording it all, completely unfiltered and without safety nets. The music soon found its way to the internet and a buzz occurred, connecting with listeners all over the globe.

The inspiration comes from the drone, the rattle of the loose screw, the circuit failure of the effects, the phatness of the moog and from the very diverse wiring of a bunch of middle aged Swedish freaks. Kungens Män never plan the next musical move – it presents itself. Sometimes the costume sewn is really ugly, but somehow there’s always room for the sublime as you turn it inside out.

Kungens Män have released five double-LP:s on the German label Adansonia Records (Guru Guru, Electric Orange) since 2015, and two albums on the UK label Riot Season Records (Acid Mothers Temple, The Cosmic Dead, Mainliner etc). A 5 LP box set was released by Cardinal Fuzz, Adansonia Records and Kungens Ljud & Bild in May 2022.

Tracklist:

1. När piskan viner (7:43)

2. Stora rummet (15:37)

3. I Hjalles kök (10:58)

4. Vaska lyckokaka (11:08)

Total Time 45:26

Line-up:

Peter Erikson: synth

Hans Hjelm: guitar

Gustav Nygren: guitar (1, 2, 4)

Mattias Indy Pettersson: drums

Mikael Tuominen: guitar, six string bass & vocals

Magnus Öhrn: bass

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7230 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*