Newsfeed

Nomadic Narwhal: Takes a new path in sonic storytelling

Nomadic Narwhal – Monolith

Nomadic Narwhal new album is Monolith and the band offers symphonic metal, cinematic metal, and progressive metal on that release. The title track Monolith,

FFO: Devin Townsend, 30 Seconds to Mars, Nine Inch Nails.

Location: Dayton, OH

For more than just ocean lovers, Nomadic Narwhal takes a new path in sonic storytelling. With a cocktail of modern metal, underwater sound design, and cinematic drama; Nomadic takes you on a journey from the beaches to parts unknown. While keeping plenty of room open to interpretation, it is clear that this is not a guided tour. This is an oceanic odyssey shared between artist and listener.

Song Description: Monolith is a tale of destruction and beauty. One could only imagine, whether looking for it or not, being on a dive and coming across a Monolith. Something clearly man made that has been submerged for decades, totally coral-encrusted, and heavily eroded. Monolith begins with an eerie feel of being in an unknown environment that builds into a more fantastical feel as if you had made a mysterious discovery. The listener is then challenged to imagine, really, how something like that is now underwater with heavy riffing and rhythm.

A destructive force had to have brought this world as it was underwater. A chaotic event involving the titanic force of Mother Nature. The track then shifts gears to more of an epic build signifying the natural thoughts to follow of mystique and wonder. Attempting to capture the excitement and significance of such an experience, Monolith ties multiple emotions into one moment before bringing the listener back to a brutal ending symbolizing a resurfacing with more than just a story to tell.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7226 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*