Newsfeed

Mosara: A smorgasbord of delicious distortion and heavy genre fusion.

Mosara - Only The Dead Know Our Secrets

Mosara with the album Only The Dead Know Our Secrets. Releasing on July 22nd, 2022, the latest offering from the doom quartet delivers fuzz laden groove rhythms, dynamic riffs, and a progressive twist. Shrouded in an all-encompassing gloomy atmosphere, Only The Dead Know Our Secrets is a smorgasbord of delicious distortion and heavy genre fusion. The track Majestic XII,

Track list:

1. Clay And Iron 05:24

2. Majestik XII 07:11

3. Fear Merchant 05:34

4. Earth God 08:08

5. Cain 03:00

6. Cypher 10:50

7. Oumuamua 06:20

8. Cocoliztli 06:07FDJ thumbnail

FDJ says, «Mosara deliver some of the gnarliest doom you could imagine, colossal distorted riffs and thunderous rhythms decorated in vocals that border on feral. This is an album not for the faint of heart. Favorite track: Fear Merchant».

bcb723 says, «Solid stoned doom. No need to namedrop the obvious influences. Consider this Sabbath Bloody Dopesmoker haha. But what does differentiate Mosara’s sound from countless others is the out of nowhere Neil Young and Crazy Horse “Zuma” zone created on many of these spaced-out guitar solos. It doesn’t always work, but when it does (like on the fucking monster track Cypher) Mosara stand out of the shadows from the giants they emulate. Good stuff. Favorite track: Cypher».

Darknight says, «Epic doom metal influenced by Sabbath Bloody Sabbath and bands from the stoner doom genre. Organic riffs that sound absolutely noise shattering enough to shift buildings ,stick your horns in the air🤘 Favorite track: Fear Merchant».

 The latest offering from the doom quartet delivers fuzz laden groove rhythms, dynamic riffs, and a progressive twist. Shrouded in an all-encompassing gloomy atmosphere, Only The Dead Know Our Secrets is a smorgasbord of delicious distortion and heavy genre fusion. 

Mosara is a Phoenix, Arizona based doom band that was originally formed and active during the early 2000’s. In late 2018, founding vocalist/guitarist, Tony Gallegos (Enirva/Twingiant), reformed the band. The new members included guitarist Nikos Mixas (Twingiant), bassist Kristoffer Reynolds (Beira) and drummer John Quin (AUTHORITY ZERO/SECRETS OF LOST EMPIRES). MOSARA’s sound is a doom foundation that melds several different genres of heavy music to include stoner metal, classic/prog metal and atmospheric sludge.

In the fall of 2020, Mosara started recording their first full-length, self-titled album. Mosara was recorded and mixed sans any recording software. The release was raw, authentic, and heartfelt. Mosara was released in May of 2021 via Transylvanian Recordings and was well received among several heavy music blogs and websites. The band’s brand of atavistic doom was what set Mosara apart from all the other bands in its subgenre.

In 2021, bassist Kristoffer Reynolds left Mosara and was replaced by Christopher Burns (ex Volt/ Bright Sunshine). The band immediately began writing material for their sophomore effort. Tracking commenced in March of 2022 and the new album, Only The Dead Know Our Secrets, is expected to be self-released in the summer. The album will be released on both vinyl and digital formats with the vinyl edition featuring a secret track.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*