Newsfeed

Gentle Giant: Christmas arrived early this year!

Gentle Giant – Front Row Center

When I heard the album In A Glasshouse by Gentle Giant I was mesmerized, and now many years later this feeling still pop up, and I bought all their music! The band released nine fantastic studio album and one double live album, but without commercial success. Probably the music were too intricate for most people, so the band released more commercial albums. The music isn`t very interesting and can be labeled as straightforward prog, and soon the band disbanded.

 Now the band are back with ten-disc vinyl live box set Front Row Center: US Dates 1976-1980 in September. Christmas arrived early this year!

Front Row Center: US Dates 1976-1980 will be released through Madfish Records on September 23, the label responsible for the epic 2019 box set Buried Treasure 30-disc set. You can watch a video trailer for Front Row Centre below.

Front Row Center: US Dates 1976-1980 will be a 10-LP box set celebrating four classic years from 1976-1980, of touring throughout USA, none of which have appeared on vinyl before. The set features a 60 page book, unseen memorabilia and photographs.

Gentle Giant is prog legends and recorded some of the genre’s most majestic and intricate works. Yet despite a loyal following, they never achieved the sales figures of contemporaries Yes, Genesis, ELP, and Jethro Tull. Beginning their career at Vertigo, a move to Phonogram subsidiary World Wide Artists had yielded the brilliant In A Glass House (1973) and majestic The Power And The Glory (1974), though the relationship turned frosty after the label had attempted to pressure the band to head in a more commercial direction. Outraged, Gentle Giant made a hasty departure to Chrysalis, for whom the ever willful collective delivered the type of (relatively) straightforward prog album that WWA had been after, 1975’s Free Hand.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7433 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*