Newsfeed

Mendel: Combining melodies, huge riffs and intricate details!

Mendel - Equilibrium

When the mastering Jens Bogren genius works with musicians he probably pick top notch musicians and music. Bogren have mastered the album Equilibrium from the band Mendel. That band is the brainchild for multi-instrumentalist Mendel Bij De Leij. Equilibrium is the fourth album by Mendel.

Inidual says,  «Mendel excels at combining melodies, huge riffs and intricate details. Vocal-less, but more telling than most!» The debut album Subliminal Colors was released ten years ago. Mendel is definitely a phenomenal guitarist, and a fitting description is phantom guitarist!

Mendel is the solo project of Dutch guitarist Mendel Bij De Leij who has been active in the Holland metal scene for a number of years. He is known as the guitarist of Escadron, Bloodline, as well as being a former live member of Aborted and System Divide. In 2012, he set off on his own to record his first solo effort, titled Subliminal Colors, which combines his thrash metal roots with neo-classical and Symphony X-esque power/progressive influences as well.

Track list:

01 Parabellum

02 Hell Redux

03 Hades Dethroned

04 The Aeonian Shift

05 Nightingale (Interlude)

06 Returnal

07 Beyond The Journey

08 The Butterfly Principle

09 Harpzchord

10 Summoning Ghosts

11 Forgiving

12 Equilibrium

13 Covenant (*)

14 Dance of The Sugar Plum Fairy (*)

15 Hades Dethroned (Orchestral) (*)

16 Beyond The Journey (Orchestral) (*)

  * = Bonus Track

Credits:

Mendel Bij De Leij – All instruments

  Except

Coen Strouken – Viola (6)

Christian Hjort Lauritzen – Violin (7)

Written, produced & mixed by Mendel Bij De Leij

Mastered by Jens Bogren

Cover art done by @syber.vision

Layout by Julien Jensen

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7442 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*