Newsfeed

Birth: Elegiac mellotron-assisted songcraft, richly melodious abandon and monumental solo!

Birth - Born

Everybody have a birth day, but not everybody is familiar with the band Birth, but now can our readers be familiar with the Birth music. Birth was born in San Diego and feature members of proggers Astra and in July the released their debut album Born. The quartet feature Astra members Conor Riley (keyboards, vocals, acoustic guitar) and Brian Ellis (guitar) and, for the debut EP, Paul Marrone on drums as well as bassist Trevor Mast.

«I’m a scientist by trade and I read a lot of dystopian sci-fi, which I believe is relevant to many of the events that have been occurring lately» explains Conor Riley. «These views feed a dark, spiritual and mystical relationship that I have with scientific thought».

Born features drummer Paul Marrone, who has since been replaced by DiBenedetto. Elegiac mellotron-assisted songcraft, richly melodious abandon and monumental solo passages thus join forces to deliver a third-eye-cleansing blast of vibrant progressive rock, replete with grandiose cinematic scope and psychedelic intensity.

Track list:

1. Born

2. Descending Us

3. For Yesterday

4. Cosmic Tears

5. Another Time

6. Long Way Down

Astra made a big impact with their 2009 debut The Weirding and released a second album, The Black Chord, in 2012, but little has been heard of them since so Birth are more than welcome.

The roots of Birth well lead some listeners back to the wide-eyed days of the early 70’s, offering shades of The Yes Album, the wayward serenades of Van Der Graaf Generator, the demented potency of King Crimson and even the stellar travelogue of Far East Family Band», say ther band’s label.

«Yet with those roots planted deep in such psychic territory and expressive techniques, Birth can stretch their vines upward and allow their collective imagination to reach fresh and unfathomable new heights in their planet’s atmosphere. Elegiac mellotron-assisted song-craft, richly melodious abandon and monumental solo passages thus join forces to result in a richly affecting cosmic melancholia».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*