Newsfeed

Caligonaut: Represents a development and new elements!

Caligonaut – Because We Are Not Apart

Norwegian progger Caligonaut is the solo project by artist Ole Michael Bjørndal, a guitarist best known for his work with Oak, Airbag and Bjørn Riis Band. Caligonaut shares new video for epic new single Because We Are Not Apart,

Credits on the new video:

Ole Michael Bjørndal: Lead vocals, electric guitars, acoustic guitar (tuned in New Standard Tuning).

Christian Holberg Heggen: Piano, rhodes, Hammond organ and moog.

Kristian Karl Hultgren (Wobbler): Bass guitars.

Andreas W. S. Prestmo (Wobbler): Backing vocals.

Bjørn Solum: Cello.

Thøstur Eirikson: Church organ.

Arild Brøter (Pymlico): Drums and percussion.

Åsa Ree (Meer and Wobbler): Violin and backing vocals.

Norwegian progger Caligonaut releases first new music since his 2021 debut album Magnified As Giants

Says, «The new song is in the same musical landscape as Magnified As Giants, but also represents a development and new elements I am quite certain that if you liked the album, you will thoroughly enjoy this song».

«The story in the song is about our common need to meet and to have meaningful relationships. I started writing the lyrics during the last covid shutdown in Norway and felt that I should try and describe some movement from a person’s isolation and dark thoughts to slowly experiencing the value of friendship. A lot of listeners complimented me on the lyrics for the Magnified… album, and I feel that I have been able to sustain that level in this new song».

The new video has been created by renowned photographer and prog writer Anne-Marie Forker, well known for her work with Marillion .

The video for Because We Are Not Apart, like the song, is a story of isolation, but always present is light, representing friendship and our common need for relationships,” explains Forker. “It’s there, but you can’t always feel or notice it. I filmed Ole in a white room with tall windows, as it reminded me of the human isolationism in some of Vilhelm Hammershøi’s paintings. When I applied the finishing touches to the video, I was experiencing Covid isolation myself, but also the ‘glittering sparks’ of light that friendship can bring. It became personal«.

Because We Are Not Apart reunites Bjørndal with performers from Magnified As Giants, notably Kristian Hultgren and Andreas W.S. Prestmo from Wobbler, Åsa Ree from Meer and Wobbler and Arild Brøter from Pymlico, but he also brings in some new names: keyboard player Christian Holberg Heggen, who co-wrote the music, church organist Thøstur Eirikson and renowned cellist Bjørn Solum. The Track Magnified Of Giants,

Bjørdal says, «All these new people are neighbors that I met during Covid Life is quite funny sometimes. We are on social lockdown, but still, you meet people with exceptional skills. Turns out I have a brilliant keyboard player and world class cellist as neighbors».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*