Newsfeed

Mushroom Giant: Willingness to improvise with all members adding to the creative process!

Mushroom Giant - Vestige

I enjoy mushroom but even more the band Mushroom Giant and here are a brand new song from Mushroom Giant, Bandcamp.

Mushroom Giant is an Australian instrumental band writing, recording and performing original progressive rock music. Mushroom Giant formed in 2002 and have released three albums and five EPs, with two new albums due for release in 2022 and 2023. Official worldwide release date will be July 2, 2022 via Bird’s Robe Records.

«Progressive instrumental rock. Inspired by the likes of Pink Floyd, Mogwai, Tortoise, Radiohead, Jakob, Pelican, Tool, Russian Circles, Mr Bungle… but really, we do our own thing».

Mushroom Giant is an Australian instrumental rock band featuring members Craig Fryers (bass), Trent Horwood (drums), Simon Wade (guitar/keyboards), and Derek Richards (guitar/keyboards). Never a band to imitate anyone else’s sound, Mushroom Giant is an honest reflection of the four members that write and perform it. Central to the band’s style from the outset is the willingness to improvise with all members adding to the creative process, with song ideas plucked from the bits that yield character. The track Inglewood Live,

Forming in 2002, Mushroom Giant released their first album Rails in 2003. In 2004, Mushroom Giant played the Queenscliff Music Festival and then Phillip Island’s Pyramid Rock Festival on New Year’s Eve 2006 (with the likes of Karnivool, The Living End and Silverchair). Then in 2008, Mushroom Giant released their second album Kuru on which they follow a theme set by a Whitley Streiber novel. The night club scene track Graven Image had some airplay on Melbourne’s Triple J radio and was used in a promotional video for the Bell’s Beach Surf Classic.

Kuru was then followed up in February 2010 by Antarctic Angel featuring five tracks with vocals by long-time collaborator, David Gogerly. Spending the rest of that year touring as a 5-piece. The title track,

In 2014, Mushroom Giant supported US instrumental rockers Pelican and soon after were back in the studio finishing off their third full-length album, Painted Mantr (released via Bird’s Robe Records in 2015). Quote: «They’ve always been a band with a talent for creating epic, cinematic soundscapes, but with this album Mushroom Giant have taken it a step further. The sheer scope of the album is incredible. This isn’t a record you can just drop in and out of at random. It’s an experience, an hour-long voyage through a spectral brew of prog, post-rock, metal and Eastern-influenced rock. And they manage to do it all without vocals… » – Wayne Marshall.(Beat Magazine, Aus). The track Chrysalis,

In 2015, after playing to a capacity crowd at Rock The Bay festival, Mushroom Giant was honored to play support to British rock legends Uuriah Heep. A highlight for a band inspired by ’70s guitar rock.

In February 2022, Mushroom Giant released a new track Owls and will be releasing a new album entitled In A Forest mid-year.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*