Newsfeed

Effigy: Embarks on a voyage into heavier realms!

Effigy - Cindersun

The Effigy is an alternative metal/gothic rock based in Perth, Australia. Releasing on July 29th, 2022, Cindersun is the new single from the heavy, cinematic artist, The Effigy. The track follows the 2021 EP Villain, and embarks on a voyage into heavier realms. The track Cindersun,

The Effigy’s music is influenced by the likes of Garbage, Joy Division, Evanscene and Keane, and thematically inspired by gothic and folk imagery, along with mythology. The new single Cindersun draws from Ancient Greek mythology, telling the tale of Icarus and the Sun who are framed as two lovers forever at odds. Composed to aptly reflect the narrative through music, Cindersun begins from the perspective of Icarus as he tries and fails to distance himself from the sun, his possessive former lover who destroys everything and everyone that gets close to her.

 Atmospheric synths, orchestration and distorted guitars build up into a powerful sound as the tale unfolds. The bridge switches to the sun’s perspective as she tries to stop Icarus from leaving, taking a dark turn portrayed through the dynamic change in the music. Ultimately ending in Icarus’ demise as he is once again drawn into the sun’s warmth, before he plummets into the ocean and drowns. The track Ivory Tower,

The Effigy has a flair for composing catchy hooks in an impressive soundscape setting. Cindersun carries beautiful harmonies from the twinkling piano lead, soulful vocal melodies and compelling chord progressions. The new single is a stunning example of THE EFFIGY’s musicality and inspiring imagination.

The Effigy is:

 Effy Gold – Lyrics, Vocals, Composition

Other:

Cody Johnstone – Production (VIicky Psarakis and Violet Orlandi)

Darius Van Helfteren – Mastering (Epica and Blackbriar)

Dan Clarke – Guitars, Bass

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*