Newsfeed

Crippled Black Phoenix: Resulted in citywide looting and arson.

Crippled Black Phoenix –Banefyre

The track Blackout 77 which is taken from the bands upcoming full length Banefyre. The album will be released on September 09, 2022 via Season Of Mist. UK dark prog rockers Crippled Black Phoenix have shared a stark video. The song reflects on the New York City power failure of 1977 which resulted in citywide looting and arson.

The thread that binds Crippled Black Phoenix`s bold and towering discography — a dozen studio albums, a half-dozen mini-albums, a handful of compilations and swaths of bootlegs — could not be more apropos circa 2022. Since its 2004 creation by multi-instrumentalist and songwriter Justin Greaves, Crippled Black Phoenix  has served as the voice for the voiceless, whether it be animals, the unequal and the different.

Greaves and longstanding vocalist and lyricist Belinda Kordic have often proffered that these beings cannot fend for themselves. Henceforth, Crippled Black Phoenix `s mission has been to shed light on the human condition and the inequalities that befall humankind and its creatures. Their battle marches on with their latest studio album, Banefyre.

Banefyre follows 2020’s Ellengæst — an effort that found Crippled Black Phoenix  employ a series of notable guest vocalists alongside Kordic, prompting Metal Hammer to describe it as their «most cohesive and emotionally devastating record».

 Kordic is now paired with Swedish vocalist Joel Segerstedt, who made his Crippled Black Phoenix debut last year via the Painful Reminder/Dead Is Dead single. Piano, synth and trumpet player Helen Stanley and additional guitarist Andy Taylor complete the lineup. Greaves says Stanley and Taylor «fit so well creatively», which has made Crippled Black Phoenix  feel like a band when making plans and decisions.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*