Newsfeed

Secret Iris: Depressive rock from Hoozdo/Fiinigis.

Secret Iris – Who Are You Wailing For

Phoenix is called in the Navajo language Hoozdo while it is called Fiinigis in the western Apaches and it is no secret. It is also no secret that the band Secret Iris comes from Hoozdo. Secret Iris have recently released the sngle What Are You Waiting For by Crisis Tree Records. Secret Iris is a depression rock from Phoenix, AZ. Tarck-list:

1. What Are You Waiting For 04:57

2. Extrasensory Rejection (Winter Sanctuary) 04:3

Embracing the darker side of the human existence, Secret Iris evoke a gloomy mood with heavy fuzz tones, soaring vocals and dynamic rhythms. Drawing musical inspiration from the likes of Type O Negative, Nirvana, ink Floyd and Bauhaus, the trio’s sound is an eclectic mix with a nostalgic edge.

Secret Iris was born out of chance with Jeffrey Owens writing in 2017 material initially intended for a new Goya record. With the new tracks taking on a different character they were separated off to become Secret Iris.

The new release delivers a powerful throwback to the early 00s with What Are You Waiting For packing a melancholic minimalist verse, reminiscent to Nirvana,contrasted with an anthemic chorus. Heavy guitars and bass morph into a wall of sound, grounding the track with behemothic rhythms. Extrasensory Rejection (Winter Sanctuary) delivers a fast pace with energetic guitars and percussion. Progressing into a slow, doom-esque bridge, the track explores multiple layers both musically and conceptually.

The What Are You Waiting For 7” is the first release on new label Crisis Tree Records. CTR specializes in pressing limited-run 7” vinyl. This release (and all following) will be limited to 100 black vinyl, and 25 hand-made Wax Mage copies.

Line-up

Jeffrey Owens (Goya, Spirit adrift) – vocals, guitar

Tanner Crace (Sorxe) – bass, vocals

Matt Arrebollo (Gatecreper)- drums

Album Credits:

Engineered by Zachary Rippy at Sound Signal Audio

Mastered by Dennis Pleckham at Comatose Studio

Cover Art by Velvastein

Photo by Hayley Rippy

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*