Newsfeed

Bring To Bear: About the passion we feel inside us!

Bring To Bear – Light And Shadow

Says, «Bring To Bear is a UK symphonic folk metal clan on an adventure, playing folk melodeath infused with Symphonic influences. Debut EP Light And Shadow out now! Join our journey…». The track Time To Burn,

A powerful start with a tense anticipation is followed by a single growled word – Ignite. Guitar leads the way with a strong riff before drums and bass kick in for the verse. Burn is the call with growls, answered by the sweet tones of clean female vocals. The chorus follows, giving more space to the clean vocals with support from accordion and the power of the metal pack.

The chorus is followed by a playful accordion instrumental like flames dancing, before going back to the call-and-response verse. The second chorus is doubled, reinforcing the message, and ends with the title phrase “It’s time to burn” as the powerful intro comes back heralding the breakdown.

The breakdown is big and seems to have a magnetic pull that gets the listener to head bang with it. Growls return over the breakdown like flames roaring, leading the way to the guitar solo. The solo ends with a feeling of release into the bridge, like the passion spoken of through the lyrics being set free.

The final chorus is followed by an accordion solo and a reintroduction of the dancing flames instrumental with guitars and accordion harmonizing this time.

The song’s lyrics are about the passion we feel inside us, the fire within that gives us meaning. We can feel it inside, a powerful force when it is unleashed. It’s time to follow the passion and let the flames rise up within. It’s time to burn.

Tracklist:

1.            The Shadow Ruse             04:01      

2.            No One Knows (Queens of the Stone Age cover) 04:10      

3.            From the Abyss

Line-up:

Zabela Smyt (Lead Vocals)

Ian Tarboton (Accordion, Keyboard & Growls)

Nikiforos Rotas (Guitar)

Hristo Nikolov (Guitar)

Simon Jones (Drums)

Richard Knight (Bass)

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*