Newsfeed

Hyper Planet:  Saffar brothers with nice music

Hyper Planet are brother’s Amin and Armin Saffar (guitar and bass respectively). The pair began learning music on traditional Iranian instruments such as the Santur and Tombak, before a passion for rock and metal took hold. They formed Hyper Planet in 2010.

Iranian prog metallers Hyper Planet release video for To Live With Wisdom. Prog metal brothers Hyper Planet battle Iranian repression to get their music heard, and this is music worth to listen to!

To Live With Wisdom is the second single the band have released from their upcoming debut album. They released Beyond The Laniakea last year and have even come to the attention of Sons Of Apollo guitarist Ron Bumblefoot Thal, who has openly supported the band. The band’s dad Ali Saffar also makes an appearance in the new video on Santur and Qanun.

«The story behind this song is about ‘in memory of a 14-year-old guitarist Nikta Esfandani who gave her life in the nationwide protest in November 2019 in Iran, and also all those Iranian people who gave their lives for freedom, democracy, and human rights in Iran», explains Amin. «We’d love to show how music could be a powerful tool for spreading peace and love worldwide. Also, we’d like to show that there are a lot of capabilities between Western and Eastern music and their instruments».

«We would love to share with the world that despite the maximum censorship due to the miserable, deplorable situations that the inefficient government in Iran has created for us, that bringing threat, repression, and insecurity. Unfortunately, our band and albums are banned in Iran. But we hope we will soon be able to release them in a free, safe place, away from censorship, repression, fear of arrest, and imprisonment».

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*