Newsfeed

Riccardo Moccia: inspired by the Indian Konnakol!

Riccardo Moccia - Sensed

Riccardo Moccia is an Italian producer, composer, guitarist, singer, actor, writer and sound engineer. He mixes death metal, technical death metal, post metal, progressive music and are FFO Meshuggah, Death, Opeth. The track One-Creation Egg Form taken from the album Sensed,

Track-list:

Spiralling Thoughts

Before of the Before

Mirror’s Lie

Limbo

Constructive

Becoming

Frewill

Outers Voices

Speachless

Bowels

Line-up:

Riccardo Moccia: Voices, Guitars, Synth.

 Sensed is a concept album about the evolution of the universe from the point of view of a Being of Light, a story based on ancient Sumerian, Egyptian, Greek, Indian and Japanese scriptures.

The work is of death/post metal mold, with a very important use of harmonic singing, ergo of Mongolian, Indian and Japanese chants; a peculiarity that makes the album also meditative, as well as merely aggressive.The rhythms derive from and are inspired by the Indian Konnakol, the oldest musical language of man.

Sensed was written, performed (vocals and guitars), produced, recorded, programmed (synth, bass and drums) mixed and mastered by Riccardo Moccia, through Altamira Multimedia.

Born in Rome on October 16 1992, Riccardo Moccia is a producer, composer, guitarist, singer, sound engineer and actor. He started as a soloist producer/artist with the album Percorsi in 2019, a jazz/experimental album with the focus on the guitar and voice improvisation, released by Splasc(H) Records.

 In 2020 and 2021 he created and produced the soundtracks for the shows Giallo Raffaello and Paradiso Dell’Inferno for the Golden Show Trieste. In 2021 he produced and released Concertless , a progressive metal/ avant garde album with which the track 2050 won the first place in the Fandemonium Unsigned Contest.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7433 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*