Newsfeed

Hats Off Gentlemen It’s Adequate: Music and lyrics means a lot.

Hats Off Gentlemen It's Adequate - The Confidence Trick

If a band is recommended by Steve Hackett it is 100 % guarantee for very good music, and Hats Off Gentlemen It’s Adequate is an extreme skilled and interesting band. Hats Off Gentlemen It’s Adequate are Malcolm Galloway and Mark Gatland on their own or with Kathryn Thomas (flute). The album preview,

They combine prog/alt-rock, funk, metal, ambient, contemporary classical, minimalist, and electronica elements, and often explore scientific themes. Galloway says that the music and the lyrics mean a lot to him!

Track list:

1. Silence Is A Statement 04:24

2. Back Where I Started 04:44

3. End Of The Line 06:54

4. Perky Pat 06:03

5. World War Terminus 03:12

6. Pretending To Breathe 06:31

7. Another Plague 07:29

8. Refuge 10:23

9. Interlude 04:04

10. The Confidence Trick 06:31 11.

Lava Lamprey 03:16

12. All Empires Fall 03:23

13.Cygnus 01:13

The album is a collection of songs around an overall theme of cognitive errors, particularly overconfidence, and our repeated failure to learn from history. One of the longest tracks on the album is an instrumental inspired by Malcolm’s great-grandmother’s experiences of being hunted by the Nazis, and protected by some of the kindest people that our species is capable of producing. The language that was used to dehumanise populations before the Second World War is still used to dehumanise people today. We keep saying never again, and we keep making the same mistakes.

The album is broadly within the genre of progressive rock, but includes elements of alt-rock, contemporary classical music, minimalism, and electronic music.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*