Newsfeed

Universe By Ear: Psychedelic brain blues prog trio.

Universe By Ear– Salty River

Swiss psychedelic brain blues prog trio The Universe By Ear will release new album III in October, and the track Salty River is taken from the upcoming album.

Video credits:

Camera: Sergio Cassini

Director/Editor: Pascal Grünenfelder

Swimmer: Ben Bürgin

Concept: Pascal Grünenfelder & Stef Strittmatter

The epic single Salty Rivers also features a more complex piece, Monoliths, within its framework. It’s taken from the band’s upcoming album III, which will be released through Onstage Records on October 28.

Says, «The song of seven minutes deals with the feeling you get when returning after a long journey, Home, home, home’ is the mantra sung in harmony by the three voices, which eliminates the need for a more conservative chorus in both senses»..

«III is about unknown spaces and uncanny depths. So it isn’t surprising that the albums 45 minutes of music is divided into five songs only, with running times between seven five and 12 minutes».

The Universe By Ear are Beni Bürgin (drums and vocals), Pascal Grünenfelder (bass and vocals), and Stef Strittmatter (guitar and vocals). The band formed in 2017 and released their debut album I that year, following it up with II in 2019.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

2 Comments on Universe By Ear: Psychedelic brain blues prog trio.

  1. Thank you for the review. By the way, the band is called The Universe By Ear.
    Cheers

Leave a comment

Your email address will not be published.


*