Newsfeed

Tim Bowness: The lyric closely follows the evocative nature of the music.

Tim Bowness – Glitter Fades

Tim Bowness shares nostalgic new video for Glitter Fades taken from his brand new album Butterfly Mind released t in August.

Says, «This is one of those pieces where the lyric closely follows the evocative nature of the music. There’s a weird sense of ‘future nostalgia’ about Glitter Fades and the lyric revolves around the thoughts of a group of artists who once had the ears and eyes of the world, but now exist in a state of limbo unaware that both they and the culture they forged are long dead and forgotten. The party has well and truly ended. Stephen W Tayler’s swirling clarinet and Martha Goddard’s ghostly backing vocals ramp up The Gold Room from The Shining atmosphere!».

Bowness has previously released videos for Always The Stranger, Only A Fool and Dark Nevada Dreams.

Butterfly Mind will be available as a limited two CD edition (including alternative mixes and outtakes), as well as a limited edition 180g LP+CD featuring a striking die-cut artwork by Carl Glover. Burning Shed have also have an exclusive green vinyl edition.

Burning Shed states, «From the short, sharp shocks of Always The Stranger and Only A Fool to the long-form ambition of the sensuous Dark Nevada Dream, the cinematic Electro-Ballroom of Glitter Fades and the dystopian paranoia of Say Your Goodbyes Parts 1 and 2, Butterfly Mind delivers a thrilling fusion of art rock invention, post-punk energy and epic soulful ballads.

Bowness’s seventh solo album – his sixth for InsideOutMusic / Sony – features the stellar rhythm section of Richard Jupp (Elbow) and Nick Beggs alongside a spectacular generation and genre spanning guest list including Ian Anderson (Jethro Tull), Dave Formula (Magazine), Peter Hammill (Van Der Graaf Generator), Martha Goddard (The Hushtones), Gregory Spawton (Big Big Train), Mark Tranmer (The Montgolfier Brothers / GNAC), Saro Cosentino (Franco Battiato), Italian Jazz musician Nicola Alesini, US singer Devon Dunaway (Ganga), Stephen W Tayler (Kate Bush) and, marking his first studio work with Tim for nearly three decades, former No-Man violinist Ben Coleman.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*