Newsfeed

ESP Project: This album is a mesmerizing addition to a highly reviewed body of work.

ESP Project - Anarchic Curves


ESP are a temporary (maybe one-off) collaboration rock project with musicians from King Crimson, Van Der Graaf Generator, Procol Harum, GTR, Landmarq, Lifesigns and more … advocated by Tony Lowe(guitars, voices) and Mark Brzezicki (drums, percussion, voices) in 2015. The other collaborators are as follows; David Jackson (saxophones, flutes), David Cross(violin), Steve Gee(bass), Phil Spalding (bass), John Young (keyboards), John Beagly, Pat Richard, (guitars), Alison Flemming, (voices), and Yumi Hara (electric harp). Such a gigantic rock commune have finally launched a creation titled Invisible Din in the following year.

ESP Project – Anarchic Curves

Tracklist

1. Luminous

2. Still Lives of John Lennon

3. Cogs

4. The Dead Dark of Lollipops

5. Invisible Ricochets

6. Shoreless

7. Moon Dust

8. Entangled Stories

Line-up

Tony Lowe (Cross & Fripp, Simon Townshend, Bram Stoker) – guitar, keyboards

Peter Coyle – vocals, additional keyboards

Pete Clark – bass

Dave Etheridge – drums

   With

Cheryl Stringall – additional keyboards

…this album is a mesmerizing addition to a highly reviewed body of work. Tony and Peter take us yet again into a conceptual and imaginative world full of beauty and passion with songs that move from melodic and symphonic to intense prog rock, creating an unforgettable offering to the ESP Project catalogue.

The ESP Project release their sixth studio album, Anarchic Curves on 29th April 2022. Featuring the musical compositions of Tony Lowe, the concept, poetic lyrics, and vocals of Peter Coyle, this album is a mesmerising addition to a highly reviewed body of work. Tony and Peter take us yet again into a vivid and imaginative world with songs that move from melodic and symphonic to intense rock, creating an unforgettable offering to the ESP Project catalogue. 56 minutes of music.

Tony Lowe’s ESP Project began in 2015/16 with Invisible Din featuring numerous guests, including Mark Brzezicki, David Cross, David Jackson and John Young; followed in 2018 by ’22 Layers of Sunlight’, with vocals and lyrics from ex-Lotus Eaters, Peter Coyle, and three other albums – three, The Rising & Phenomena with lyrics/vocals by Damien Child. On 22 Layers Of Sunlight with Peter’s unique lyrics and vocal style alongside Tony’s music, they created something strong and different with a new and unheard synthesis of music, words, and production and return to their creative collaboration on ‘anarchic curves’, a stunning, timely addition to the ESP musical catalogue.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7442 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*