Newsfeed

Niclas Barker: Plunges into minimalistic, ambient dark waters!

Niclas Barker - Epektasis

Himlarymderna is the first track released from forthcoming album Epektasis by Nicklas Barker. Release date was July 29th 2022.

Nicklas Barker (Anekdoten, Kosmogon & My Brother The Wind) plunges into minimalistic, ambient dark waters with Epektasis, six meditations of shimmering, minimal, electronic soundscapes, recorded over two weeks in September 2021 in Stockholm and the mountain village of Åre using two Mellotrons and an ARP Odyssey synthesizer. A palette of vintage keyboards and percussion through four looping devices, culminating in the summoning of celestial voices with meditative drones, in soothing infinite mysticism.

music.https://www.youtube.com/watch?v=MPizKG__mX0&feature=emb_logo

Nicklas Barker explains the genesis of the project:

«This music is rooted in the works of post-war, experimental, minimalist and electronic music composers such as La Monte Young, Eliane Radigue, Tony Conrad and Paulina Oliveros. All of whom have had an enormous impact on me through the years».

Nicklas Barker (Anekdoten, Kosmogon & My Brother The Wind) plunges into minimalistic, ambient dark waters with Epektasis, six meditations of shimmering, minimal, electronic soundscapes, recorded over two weeks in September 2021 in Stockholm and the mountain village of Åre using two Mellotrons and an ARP Odyssey synthesizer. A palette of vintage keyboards and percussion through four looping devices, culminating in the summoning of celestial voices with meditative drones, in soothing infinite mysticism.

Epektasis is the second release by Tonbad Grammofon, after last year’s atmospheric Kosmogon – Mässan. The label was founded by Nicklas Barker and Sophie Linder and is dedicated to contemporary electronic, ambient, experimental and psychedelic music,

Tracklist:

1 Himlarymderna

2 Offret

3 Celest Mekanik

4 Mörkret På Berget

5 Klingande Solar

6 Klara Skyar

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*