Newsfeed

October Thorns: Nice prog metal from huge boroughs.

October Thorns – Soul Forge

Brooklyn is the most populous of New York’s five boroughs, and has around 2.5 million inhabitants. If all the boroughs of New York had been separated, Brooklyn would be the third largest city in the United States after Los Angeles and Chicago. In this huge boroughs live the musicians in the band October Thorns,

«This album sounds like a dream and the music absolutely calls for it to be so»- Metal Temple. Soul Forge is the 3rd single from October Thorns critically acclaimed album, Circle Game.

The album, Circle Game continues to gain traction as new listeners and loyal fans connect to hear remixed and remastered songs from their well-known demo that was released over 20 years ago. Now, with new life and additional unreleased tracks, this album cements the Brooklyn band’s legendary status as the best prog-metal band to come out of Brooklyn. What is remarkable is that most of the band was in their teens when this was recorded. The track Levethian,

FFO: Dream Theater, Rush, Pain Of Salvation Vocalist Paul LaPlaca will be playing keyboards with ZO2, the band featuring David Z and his brother Paulie. Their next show is July 30th with Stone Temple Pilots. Kings X, and Steven Adler. He is also playing bass with prog-doom band, Drift Into Black who just released their 4th album, Earthtorn on Black Lion Records.

Album reviews have been solid 8-9 out of 10 on many of the leading sites. «Theatrical, Beautiful, Magical, & Poetic Wall of Sound» – Metal 1 on 1. The track Circle Game Live and Circle Game Live,

«The energy throughout the eight main tracks immediately hits with real force… powering home with a pinpoint precision that matches the technical dexterity on show. With LaPlaca proving a fine singer with a truly vibrant attack, he was an excellent match for the fiery guitar work». – Sea Of Tranquility

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7442 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*