Newsfeed

L.O.E.: The number 1001 has no beginning and no end and may continue and reoccur endlessly.

L.O.E. - 1001

L.O.E. is a Halifax band with young musicians and the play post rock and here are the track 1001. L.O.E., an abbreviation of Last Of Eden, have previously supported …And You Will Know Us By The Trail of Dead and Alex Henry Foster & The Long Shadows. The quartet released their self-titled debut EP in early 2020. 1001 is supported by Hopeful Tragedy Records, and you can listen to the new song below.

The band’s new song title evolved from the concept that the number 1001 has no beginning and no end and may continue and reoccur endlessly. It helped shape the premise that the song would begin and end on the same continuing bass and guitar line as if it could repeat itself forever much as life can feel like it does.

The speech samples in 1001 were taken from NASA mission control excerpts. The radio transmissions were left purposefully indistinct so as to invoke the mystery of exploration and allow anyone to apply their own meaning to the journey.

«The drums were a topic of heated debate and contention that led to a decision that a persistent and pulsing heartbeat throughout the entire track would give the sense of a real and tangible life, breathing energy into the listener», the band explain.

«[It gave us] the opportunity to explore the rise and fall in the dynamics of the music that are similar to the peaks and troughs of falling on hard times and finding the strength to overcome and persevere through any struggles someone may face».

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*