Newsfeed

Vögel: Melts together various different tones and styles under the influence of metal, rock, and jazz.

Vögel - Ómstríð

Vögel is a German word for birds – creatures evolving from dinosaurs who can fly wherever they want to, totally free. The lyrics of the album Ómstríð are heavily influenced by mental health, still a taboo in many societies. The track Lægð (Depression),

Emerging from the dark Reykjavík, Iceland, Vögel melts together various different tones and styles under the influence of metal, rock, and jazz. The band started in 2017 when three old friends reunited and when the magical fourth member showed up there was no turning back.. In late 2019 the band released their debut album, Ómstríð, a wordplay of the Icelandic word for dissonant (ómstríða)- commonly used in music theory – turning it into a mixture of the word echo and war. The album lyrics are heavily influenced by mental health, still a taboo in many societies.

Vögel have signed a deal with Wormholedeath for the reissue of Ómstríð,  re-released on September 9th, 2022.

The band speaking of the signing and the album stated: «Vögel is delighted to sign a distribution agreement with Wormholedeath for our debut album Ómstríð».

Ómstríð is a 10-song debut album of the metal band Vögel, recorded in the fall of 2018 in Reykjavík, Iceland. It was released about a year later, on October 19th, 2019. It was recorded by Vögel and mixed by its own bass player, Arnar Ástvaldsson. Mastering was in the hands of Leon Smith at Subvert Central Mastering. The lyrics are highly influenced by the peculiar nature of mental health, depression, and anxiety in the land of cold and dark winters. It is about not feeling well.

Line Up:

Arnar Ástvaldsson – Bass / Vocals

Arnar Snævar Eggertsson – Drums

Finnur Þór Helgason – Guitars

 Tracklist

1. Heltekinn (Obsessed)

2. Lægð

3. Djöfullinn sjálfur

4. Tvífarinn

5. Mér líður svo illa

6. Snákarnir dvelja, Strákarnir kvelja

7. Móðan mikla

8. Andlitið auða

9. Glötun (Destruction)

10. Vonleysa

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*