Newsfeed

Sheer Cerebral Power: Inspired by Muhammad Ali, supporting female empowerment.

Sheer Cerebral Power - Sucker Punch'd

German prog quartet Sheer Cerebral Power will release their conceptual debut album Sucker Punch’d in October. The track Blow, Inspired by Muhammad Ali, supporting female empowerment, tolerance, agility, sportsmanship and musicality. Crash, Hozz, Jay Jay & Azzbad are the Characters that embody the bandmembers who chose to remain anonymous.

The song is taken from the Munich-based quartet’s upcoming debut album Sucker Punch’d, which will be released through Enja Records on October 28. The new album is thematically inspired by Muhammad Ali and his 1974 Rumble In The Jungle fight with George Foreman in Zaire.

«Written in 11/8 time, this tune was inspired by watching sparring during box training«», the band explain. «The musical inspiration is from Igor Stravinsky, Sacre du Printemps: The Augurs of Spring: Dances of the Young Girls. That is also why we used Ayssa Lopez_Martinez and Anna Gnizdiukh two highly ambitious female boxers from the Boxing Association of Munich to fight to the soundtrack. An uptempo number with an unusual double time chorus section which gets subdivided into a groovy reggae groove a la Stewart Copeland. A song about hope and action».

As mentioned above currently going under the pseudonyms Crash (drums), Hozz (bass), Jay Jay (vocals) and Azzbad (guitar), band members hail from as far as Detroit, USA and Karachi, Pakistan and cite influences such as King Crimson, Genesis of the early 70s, Allan Holdsworth, Bill Bruford, John Wetton, Eddie Jobson, Rush, Tool as Zappa.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*