Newsfeed

Sam Vallen: No plans for solo album!

Sam Vallen - Flicker

Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, better known as Caligula, was the third emperor of the Roman Empire, for four years from 37 to 41. 1970 years later Caligula’s Horse from Australian was founded. They are a progressive metal band from Brisbane, Queensland. The band was formed by Sam Vallen and Jim Gray in early 2011. Eleven years after this event the guitarist Sam Vallen announces solo debut single Flicker.

«It is a bold step towards new musical horizons», says Vallen of the instrumental piece, that will be released with a new video for the song. «It was wonderful to explore a significant part of my musical heritage in Flicker. I’ve always adored instrumental guitar-led music–in fact, Caligula’s Horse  started with a lot of this at its foundation. But over the years I’ve had less and less time to really inhabit that musical world».

Facts Flicker:

Produced by Sam Vallen

Engineered by Sam Vallen and Jared Adlam

Mixed by Sam Vallen

Mastered by Forrester Savell

Video directed and edited by Adrian Goleby

Josh Griffin – Drums

Sam Vallen – Everything Else

«The writing and production of Flicker felt both challenging and familiar in that respect. It embodies a melding of my lifelong influences and a snapshot of my creative palette at this moment in time. I couldn’t be happier with how it came together».

Flicker features Caligula’s Horse drummer Josh Griffin, with Vallen handling all other instruments, as well as the production. Vallen shares engineering credits with Jared Adlam while the new single has been mastered by Forrester Savell.

There are currently no plans to follow Flicker with solo album.

Link:
Facebook Caligula`s Horse

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*